Startbilde m tekst

VELKOMMEN TIL KREATIVT VERKSTED for 5.6. OG 7. TRINN
Kan musikk bli til bilder og bilder bli til musikk?  Her får elevene være med å koble disse to kunstformene sammen! ALL  LYDEN
(SoundCloud) Bildegalleri

Bilder&Bulder 2015 DKS OSLO
Bygdoy1
B2

Når vi lukker øynene og lytter til musikk dukker det ofte opp bilder i hodet vårt. Hvordanstretegning vil det være å tegne og male musikken mens den spiller? Og hvis man stirrer intenst på et abstrakt kunstverk kan man forestille seg hvordan det høres ut – kan vi lage musikk ut av farger og former i et bilde? Elevene får spille, lytte, nedtegne lyd grafisk og sette farge og visuell form på musikken. Instrumentene de bruker er fra Drivhusets samling av originale oppfinnelser, som inkluderer strengeplanker, stokkofoner, metallslagverk, blåserør og rare elektroniske bokser. 
Bildeverksted: Anita Jakobsen, Musikkverksted: Jon Halvor Bjørnseth

5. jan. LINDERUD

Lerret1

Oppstarten ble veldig hyggelig med Linderud skoleLinderud1 5. trinn der begge gruppene var blandet med både klasse A B og C. Vi fikk opptak av de først oppvarmings-låtene og også  musikken som ble laget etter at musikk-gjengen ble alene i stua, mens bilde-gruppa var med Anita på hennes studio og lagde starten på et kunstverk der en sammenhengende strek skal strekke seg gjennom hele prosjektet.Pluss et lytte-verk med primærfargene rødt, gult og blått. Hør musikken her:
6. jan. BYGDØY

Bygdøy-art_layer 1 and 2
Bygdøy3På denne regnvåte tirsdagen kom 2 strålende opplagte klasser fra Bygdøy - først 5C og så 5 B. Her ble det  raskt gjort spennende eksperimenter med å la lyder følge streker og omvendt - la musikken lede både farger og linjer. Vi tok opp både noen oppvarmings-komposisjoner der hele klassen var med og lyd fra den avsluttende konserten der et nytt stykke musikk ble fulgt av live maling.
7. jan. BYGDØY
DenStrengeOvalen
Bygdøy samleverk
5A fra Bygdøy fortsatte  påBygdøy5a det store fargerike lerretet fra som B- og C-klassen hadde begynt på. Musikken som fikk navnet Den strenge ovalen ble koblet direkte til et bilde med streker fra Anita. Og hvilken melodi skjuler seg på slutten av 17.-mai-visa? Hør her:

7. jan. MAJORSTUEN
Majorstuens dirigent
Topp innsats fra Majorstuens 5. trinn som snudde diverse lyder og ord baklengs og fant utallige flere måter å variere både bilde-materiale og lyderMajorstuen på. Innramming av detaljer med en ekstra papp-ramme ble et nyttig verktøy for klassens dirigent. I tilegg til å føre linje-tegningen videre ble det også skapt et nytt lag av linjer og farger på det store arket som Linderud laget tidligere i uka.8. jan. MARIENLYST

Marienlyst_6A-kunst
Fra Marienlyst startet 6B dagens kreasjoner med et felles-stykke med den mest passende og nødvendige tittel ALL FRED! I gruppearbeidet ble nyeMarienlyst 6B rammer på dagens plakat brukt for å finne opp en helt ny musikk Quadro A-klassen fulgte opp med stykket "P" før den solide og mystiske Teiretsym-llabtterps.
Topp energi hele dagen!
9. jan. SAGENE
Sagene nyeste lag
Fra vår naboskole Sagene kom 5. klassingene vandrende og begynte raskt åSagene sette gode spor etter seg både med tusj-stormer, stemmelinjer og  melodica-spilling. Streken på det store arket strekker seg stadig lenger, og snart er felles-bildet komplett med millioner av detaljer. Nå også med grønn strek! Hør godt på de de fire verkene som ble tatt opp:
12. jan. GAMLEBYEN
Gamlebyens fellesbilde
Med Gamlebyen-elevene ble lydene fra oppvarmingen brukt rett inn i førsteGamlebyen-collage musikverk der også de første streker og linjer ble testet ut med både forlengs og baklengs versjoner av "LOL" og et eget språk? Kunstgruppa fikk æren av å avslutte det store fellesfargebildet som har pågått siden Linderud startet 5. januar. Topp kompleksitet i mange fine lag! Hør musikken her:


12. jan. GODLIA - 5a
Godlia1
Godlia-kunst 5A
Først ute fra Godlia var en meget opplagt klasse 5 A som fikk fart på farger, lyder og tegninger som minnet om Svingestrekkballonger og mye mer. Kunstgjengen begynte på et nytt ark der det gule og svarte dominerte - ja bortsett fra en liten rød runding til slutt - og den får nok B- og C-klassen fundere videre på når de fortsetter bilde-stafetten.Hør låtene:


Godlia 5A - musikere
19. jan. GODLIA  - 5b og c

Godlias stafett-bilde
Mandagsformen var strålende for både 5B og C som først laget originale felles-stykker før de tok opp tråden og streken fra a-klassen som hadde vært5B i snakk med Anita her tidligere. Det ble variert og fantasifullt med enhjørning-aktige lyder og nøyaktig herming av streker og frittflytende dirigering inspirert av mange slags streker og figurer på papiret. Flott innsats - hør musikken her: 

20. jan. LILLEAKER
MonsterPus livepainting
7. trinn fra Lilleaker kom raskt i gang med den praktiskse utforskingen av lyder, tegninger. Her var det flere eksempLilleaker collage 7. trinnler på dirigenter som tok styring og ga klare beskjeder og klarte å skape spennende ballanse mellom orkesterets mange lydkilder. Direkte nedtegning av live musikk ble en hit. Og den lange tynne streken vokser. Godt jobba! Hør musikken:

21. jan. BEKKELAGET
Bekkelaget_5C-bilde
partitur
5C tre fjes
5B og C fra Bekkelaget fikk sving på fargestrekene og dirigeringen. Det var kort avstand fra idé til gjennomføring. Det ble fine blandinger av sampledeBekkelaget 5B-collage stemmer og syntetisk sus - her var det mye å lytte til og mye å spinne videre på. Topp energi og innsats hele dagen. Hør musikken her:
Bekkelaget 5C
22. jan. KLEMETSRUD
actionpainting 1
Klemetsrud 5. trinn kom med stort orkester på hele 37 elever. Selv om de var mange var de likevel var supergode til både konsentrert lytting, strek-tegning, ogkreativ utforsking av lyd. Bare hør:


Klemetsrud partitur
22. jan. BEKKELAGET
actionpainting_2
5A fra Bekkelaget var i storform og laget fantasifull miks med tittel Afrikansk Fossefall. Bra dirigering og topp konsentrasjon på bildegruppa. Godt jobba!


partitur
23. jan. ILA

Ila 7A actionpaint

Ila 7B actionpaint
7A fra Ila lagde fine lydbilder med abstrakte snømenn og den skumle Anabel, mens B-klassen  startet på et mer rytmepreget spor med Oh my shubang!
Ila 7ADet ble to runder med live maling til siste konsert, men viktigst av alt var vel at den store strek-tegningen ble avsluttet med en kontrasterende form med sterk farge. Valget av fargen rød var allerede tatt og nå ble det fullført som en sirkel rundt stedet på arket der streken sluttet - en strek som har strukket seg sammenhengende siden 5. januar. Tusen takk alle sammen!
strektegning ferdig strek-detalj

Strektegning ferdig
instrumentbilde
KOMPONERE SELV? Vil dere prøve å mikse med skolelyder selv anbefaler vi en spesialutgave av hurtigmikseren som du kan starte HER, eller om dere vil prøve andre varianter av Hurtigmikseren så finnes en OVERSIKT. I Drivhusets verksteder bruker vi også ofte lydprogrammet DSP fra Notam som er gratis. Et gratis program som er fint til innspilling og redigering er Audacity. Lyder fra hele verden kan lastes ned gratis fra lydbiblioteket freesound.org.
Prøv deg som lyd-designer og datakomponist!
Bilder og Bulder er laget av Drivhuset på oppdrag for Den kulturelle skolesekken i OSLO våren 2015 http://oslo.ksys.no/produksjon_15673

Drivhusets logo
Biermannsgården