Compose With Sounds - pilotverksteder desember 2012

DATA-MUSIKK HELE DAGEN !
- på Kringler Slattum og Tonsenhagen - 6.+7. desember
Tusen takk til 5. trinn på Tonsenhagen og 6. trinn på Kringler Slattum skole som har vært med to hele dager med lyd- og komposisjonsverksted med datamaskiner. Oppgaven var å prøve ut det helt nye dataprogrammet «Compose With Sounds» som lages i et samarbeid mellom Norge, England, Frankrike og Tyskland. Komponistene Gyrid Nordal Kaldestad og Anders Tveit har fått i oppgave å lage ny musikk med programmet i samspill med skole-elever, og som aller første post på programmet kom de ut til to skoler for å ta opp nye lyder samle idéer og komponere musikk sammen med elevene.
Komponere mere på egen hånd ? - se tips nederst på sidenNotam er den norske partner i EU-prosjektet som lager «Compose With Sounds»
- prosjektansvarlig: Jøran Rudi


Drivhuset står for utprøving av programmet i skolene
verkstedsleder Jon Halvor Bjørnseth

Torsdag 6. desember - TONSENHAGEN SKOLE
Først var 5A i sving - vi tok opp klassens morgen-hilsen, en strengelyd, en pling fra fingersymbaler, og ikke minst en stemme som fortalte om en krabbe som spiste en krokodille... I tillegg hadde Gyrid med seg en del lyder med glass, symbal og sirisser. Etter litt demonstrasjon av programmet satte elevene i gang - med nøye instruksjoner om hvor man skulle lagre, hente lyder osv - ganske mye å passe på. DE klarte å få en masse spennende lyd ut av dette - selv om det noen ganger gikk i kræsj på skjermen ble det gøy likevel. Etter lunsj fikk 5B omtrent samme rekkefølge - de tok opp lyden av en spilledaase, kræsj på en sil, en stylofon og stemmer. Anders sine lyder med dørknirk og lekepiano var også med, og i tillegg var elevene flinke til å snuse opp lydmapper der det lå helt andre lyder.

Takk til lærerne på 5. trinn - Ingeborg, Anne Line, Tina for positiv oppfølging - og til «smart-Bård» for tilrettelegging på skolens server. 54 komponister på én dag !

DATAMUSIKK-PILOTENE Tonsenhagen 061212 by drivhuset

Fredag 7. desember - KRINGLER SLATTUM SKOLE
På Kringler-Slattum skole som ligger i nærheten av Gardermoen fikk vi jobbe med 6. trinn - 14 elever som var tidlig på plass med hver sin laptop. Her fant vi inspirasjon rett utenfor vinduet og lagde talekor om snø, vinter og trær som ble vår første lyd. Stian plinget og Christopher snurret snellokorden og et lite intervju om frokosten ble også gjort om til lydmateriale. Det var morsomt å se og høre lydkortene som både kunne snus baklengs og få ekko og mye mer. Her fikk vi holde på helt frem til spisefriminutt med Compose With sounds. Men dessverre var ikke operativsystemet og programmet helt enige om hvordan lyder og bilder skulle håndteres så etter en del tekniske problemer gikk vi over til å komponere resten av dagen med det gamle Notam-programmet DSP. Da ble det mer flyt og selvstendig jobbing resten av dagen og mange veldig flotte stykker ble skapt. Siden ordet «honnning» kom igjen og igjen ble det nesten som en reise der «honningbarna» dukket opp ved strandkanten og til og med på flyplasser og i regnskogen verden rundt. Var det Sondre som fant mappen med verdenslyder ?
Tusen takk for iherdig jobbing hele dagen og stor takk også til lærer Alf Henning som hjalp til hele veien.


DATAMUSIKK-PILOTENE - Kringler-Slattum desember 2012 by drivhuset


SNØ; VINTER OG TRÆR!

SLIK SÅ SKJERMBILDET I Compose With Sounds ut på 6/12:

KOMPONERE SELV?
Compose With Sounds er ikke ferdig for publisering ennå, men vi kan anbefale flere andre verktøy mens vi venter:
DSP - veteranprogrammet..
.I mange år har vi i skole-sammenheng brukt lydprogrammet DSP fra Notam som er med norske menyer og helt gratis å laste ned til både Windows og Mac.
HURTIGMIKSEREN - lydmiks rett på nett uten installering:
Hurtigmikseren finnes i flere varianter med ulike lydpakker her finner du en OVERSIKT. Vil dere prøve å mikse med skolelyder selv anbefaler vi denne HER
Et annet gratis program som er fint til innspilling direkte fra mikrofon og redigering av mange slags lydfiler er
Audacity.
Lyder fra hele verden kan du finne og lastes ned gratis fra lydbiblioteket
freesound.org.
Prøv deg som lyd-designer og datakomponist!