TILFELDIGHETENES SPILL 2012

- musikalsk kreativitetstrening i en omskiftelig verden

- et musikkverkstedsprogram med instrumentlaging, spill, improvisering, komponering og konsert

- et samarbeid mellom Risør Barneskole, Risør Kammermusikkfest og Drivhuset +


Maridalsveien 78, 0458 OSLO. Tlf: 2235 1020
Daglig leder: Jon Halvor Bjørnseth
e-post: jonhalvor@musikkverksted.no
http://drivhuset.musikkverksted.no

Instrument og inspirasjon
- kurs for lærere på Risør Barneskole 11.01.12

Instrumenter- og inspirasjoner:
Hva trenger man for å lage musikk? Instrumenter så klart! Men ikke bare det - man trenger også motivasjonen, fantasien og lysten som gjør at man kommer i gang. Musikk-samarbeidet mellom Risør-skolen og Risør Kammermusikkfest i 2012 er allerede satt i gang, og temaet Tilfeldighetenes spill er valgt. - men hva kan vi gjøre ut av dette?

Jon Halvor fra Drivhuset møtte en interessert gruppe lærere fra Risør, Søndeled og Hope skole. Og som en innledning ble det laget flere små musikkstykker basert på større eller mindre grader av tilfeldighet, flasketuten peker på, mynt og kron osv.

Inger-Tora, Christian, Ruth Solveig, Amra, Tove, Ingvild, Inger Johanne.
Dette peker videre mot et arbeid det også elevene skal kunne bruke fantasi og tankekraft på vårt forhold til tilfeldighetene i verden. Kan vi lage dikt om tilfeldigheter, eller til og med dikt som bygger på tilfeldigheter? Kan noen av øvelsene "flyttes" mellom ulike uttrykk - ord, bilder, lyder og musikk?

Instrumenter må til.
I tillegg til «skrammelan-perkusjon» som er basert på loppemarkedsgjenstander, lagde vi fort en ballongtutofon, og vi fikk også demonstrert hvordan man lager enkle strengeinstrumenter og xylofoner.
Etter lunsj gikk gruppa videre på sløyden og begynte egen produksjon av xylofoner og strengeinstrumenter. Det var en del fiffige tricks med saging og stemming, montering på skumgummi – her fant lærerne også opp et nytt patent med nyttige og dekorative perler som «lås» for snora som holder xylofonstaven på plass – gratulerer! Til slutt ble de nye instrumentene brukt i en improvisert låt

Det ble loddet gitarledninger fast til kontaktmikrofoner (piezo-elementer). På strenge-siden ble det gjort erfaringer med tykke og tynne strenger, strenger som kan ryke - gripebrett, tverrbånd -steel-gitar-aktig slide og hvordan ulike strengestoler skaper skurr, eller sitar-aktig effekt.

Her kan dere høre noen av låtene som ble skapt i løpet av dagen:

Tilfeldighetenes forspill by drivhuset

Takk for innsatsen!Jon Halvor, Drivhuset