Tour de Toneheim
- uknuselig uttrykksvilje i lydenes porselensfabrikk!

Konsertverksted på Toneheim folkehøgskole 15/1-2011

Elisabeth Holmerz - sopran
Kenneth Karlsson – piano
verkstedsleder:
Jon Halvor Bjørnseth


Maridalsveien 78, 0458 OSLO
Jon Halvor Bjørnseth
driv<krøll>musikkverksted.no
http://drivhuset.org
tlf. 22351020

Tour de Toneheim er et samarbeid mellom tre parter: Cikada Ensemble, Toneheim og Drivhuset stiftelsen for musikalsk verkstedsarbeid.
Det fungerer også som en pilot før et bredere samarbeid om komposisjonsverksteder for folkehøgskoler og ungdom i alderen 16-19.

Lørdag 15. 1 2011 var det duket for en spesialversjon av Drivhusets musikkverksted på Toneheim med duoen Elisabeth Holmerz sopran og Kenneth Karlsson piano som inspiratorer sammen med Drivhusets leder Jon Halvor Bjørnseth.
Allerede i introduksjonen med alle skolens elever ble det komponert nye lyder og musikalske forløp i full fart - en mulig fanfare, eller oppstart på dagens musikk - pling og plong, smell, talekor, rør, kasser, kakefat. Elevene var raske til å fatte poenget: i et slikt musikkverksted er det bare å lytte og fantasere og komme med raske forslag til hvordan musikken utvikler seg. Noe komponert, noe improvisert og noe midt i mellom. Men før Drivhusets skramle-estetikk fikk sjansen til å ta av kom en vakker kontrast inn med duoen Karlsson-Holmerz som fremførte Den Enda Stunden av den svenske komponisten Ture Rangström. Her var dagens utfordring gitt: vi har et mulig spenn i uttrykk fra det vare og følsomme og harmoniske, til store utladninger med bom kræsj og fritt valgte dissonanser. Hvordan skal vi om litt over to timer kunne presentere en konsert med nykomponert materiale som utnytter disse mulighetene?

Invitasjonen - klikk for å lese :

CIKADA ENSEMBLE:

Karlsson-Holmerz-duo:


Et orkester på omtrent 30 elever meldte seg til videre samarbeid. Først ble det laget en viderespinning rundt duoens stykke av Laurence Crane(wiki, myspace):Tour de France Statistics . Her tok man tak i kontrasten mørk/lys, lånte et rytmisk motiv, og brukte samplede sitater fra Petter Northug og nyheter fra Tour de Ski. Spørsmålet om man er fornøyd med å være nummer to ble transportert over fra sportens til musikkens verden. Og hvem er egentlig de Sveitsiske Bjellefolka?

Elisabeth og Kenneth fremførte så Blowin' in the Wind av Bob Dylan med indisk harmonium som ble belgført av Elisabeth (multitasking!)

Carola Bauckholts stykke EMIL er basert på autentiske opptak av en babystemme og egentlig fremfører Elisabeth denne for solo stemme. Men på Toneheim fikk hun selskap av et utrolig sjarmerende baby-kor, dirigert av Kenneth.

En gjeng klarinettister + piano og gjesteartist Ida Lill på Drivhusets lille keramikk-stavspill lagde låten Klokka 7 til klokka 5 - i et luftig arrangement som ikke er kokko om du skulle tro det ...

Ture Rangström-sangen Den enda stunden ble startpunktet for to nye satser som fulgte en suite - den første med et strykeensemble og den andre satsen med et større orkester der Åsmund Solberg var både verkstedsleder og dirigent. Til sammen kan man kalle komposisjonen Den Andra Stunden - og gi credits til den kollektive komponisten Sture Vrangström?

Som finale fremførte duoen Karlsson-Holmerz Wolfgang Rihms stykke Drei Hölderlin-Gedichte .
____________
Så var det en klassisk Toneheim-middag før teamet tok fatt på 2 timer glatt biltur i snøværet - men med en veldig god magefølelse i bagasjen :) Takk til positive, kreative deltakere og et usedavenlig hyggelig publikum! Toneheim funker!

Jon Halvor, Drivhuset


ZITHER med kontaktmikk...

Bob-harmonium...

babies!

klokka 7 til 5

Fotoalbum fra konserten:

Foto:
Lill Ida Næsheim + JHB


JH med ballongtutofonen


Drivhusets stokkofon