ROKK
- musikk- og kunstverksted med Villa Matilda barnehage

i forbindelse med OVERSETTELSER - utstilling og kunsthappening i
BOMULDSFABRIKKEN I ARENDAL fra 17. JANUAR 2015 - igangsatt av LEMUR
verkstedsteam: Hild-Sofie Tafjord ( Lemur) og Jon Halvor Bjørnseth (Drivhuset),
 Fra Villa Matilda: Tone Soma Isdal, Kjersti Lindtveit Pyke, Dalia Tupikaite
Rokk 1
Rokk 2
Menneske og maskin... Når de minste skal utforske forholdet mellom menneske og maskin går vi tilbake til begynnelsen - tilbake til oppdagelsen  av hjulet. Ikke først og fremst til hjulene på vognen eller hjulene på bussen, men til alle redskaper og verktøy som har noe som snurrer rundt. Håndsveiv eller pedal - der hvor en bevegelse med hånd eller fot oversettes fra tramp og skyv til rundt og rundt. Tannhjul remmer og utveksling som forandrer hastighet og kraftmoment. Gir. Et raskt søk på salgsannonser på internett avslører at det i tusen norsk hjem finnes en stor overflod av snurrende redskaper  som ingen riktig trenger lenger - ROKK! Svært få bruker dem til å spinne garn - i årervis har de vært pyntegjenstander, og mange selges nå for en billig penge. I vårt prosjekt med Villa Matilda blir alle rokkene "oversatt" til musikkinstrumenter og fargeglade kunstverk. Bevegelsene treffer strenger, raslelyder og barna ser snurrer og lytter. Det blir samarbeid, samspill og en massiv klangverden som kanskje leder tankene tilbake til den gangen det var bomullsproduksjon i den svære fabrikken.
Bomuldsfabriken
Kvartetten Lemur er Ensemble-in-Residence ved Bomuldsfabriken Kunsthall og har til OVERSETTELSER invitert en rekke kunstnere og utøvere til det som blir årets kunsthappening. Det pågår  et tett samarbeid med mange av Arendals skoler og institusjoner, og Drivhuset har blitt invitert med på et samarbeid med teaterbarnehagen Villa Matilda sammen med Lemurs hornist Hild-Sofie Tafjord. Mer om oversettelserbomuldsfabriken.no
Startverksted
VERKSTEDET STARTER NOVEMBER 2014Hespetre 1
En regnfull dag i november kjørte Drivhusets bil til Villa Matilda og inn bar Hild-Sofie og Jon Halvor flere rokker som allerede var begynt å bli til instrumenter. I tillegg var det flere sveivbare og snurrete instrumenter med ganske rare lyder. Både en gruppe 4. åringer og en gjeng større barn fra førskolegruppa fikk prøve seg som musikere og lyd-forskere. De fikk også prøve noen nye skrubbeplater som minnet om det verktøyet som brukes til å karde saue-ulla før man kan spinne. Men de var dekket med sandpapir for å få en susete lyd. Ideene vokste videre underveis på dagen sammen med barnehagens kreative folk.
Rulle
Fra gjenbruksbutikken kom den kraftige tøyrulla som ble Villa Matildas trykkeri.
VILLA MATILDA TAR SAKEN
... Kunstproduksjon - nye lyd-redskaper og trykking.
I perioden frem mot jul og i løpet av januar må barnehagen
Trykk 1ha gjort utrolig mye. En gammel tøy-rulle ble skaffet fra bruktbutikken og vips hadde de et mini-trykkeri der barna fikk lage gummisjablonger og prøve seg med trykk på ulike papirtyper sammen med kunstpedagog Dalia. Rokkene ble fint dekorert med ulike farger, filt og papir og i tillegg masseproduserte de nye karde-plater slik at hvert barn hadde sine egne plater til å lage skrubbe-lyder med. Barnehagens musikkpedag Kjersti øvde inn en serie faste rytmer med disse.
Installasjonen ferdig
VErksted2
ALT SNURRER, ALT SPILLER! dirigering
Så ble det endelig tid for finale-runden med verksted både på barnehagen og på Bomuldsfabrikken i det fine hvite verksteds-rommet (der det også står en halv campingvogn!)  Barna kjenner dette stedet og dette rommet fra før og følte seg godt hjemme fra første stund. Nå ble det gjennomkjøring av både suse-musikken og snurremusikken som ble laget av to ulike grupper. Og for første gang hørte vi også alle snurrelydene på én og samme gang!

SE POSITIV PRESSEOMTALE:
Agderposten 20/1-15
Prosjekt ROKK er laget av Drivhuset v. Jon Halvor Bjørnseth i samarbeid med Villa Matilda barnehage og LEMUR v. Hild Sofie Tafjord

Drivhusets logo